Parterapi v/parterapeut Dorte Leth Petersen

6 gode råd til sommerferien

6 gode råd til sommerferien

For mange par kan sommerferien føles utrolig lang og følelsesmæssigt krævende. I dette indlæg dykker jeg ned i, hvorfor og hvad I aktivt kan gøre for at planlægge en sommerferie, der bliver som I ønsker den.

Sommerferien er som udgangspunkt den periode på året, hvor vi tilbringer længst og mest tid sammen. Derfor siger det næsten sig selv, at det kan føles svært at få alle ens forventninger og gode intentioner til at gå op i forhold til virkeligheden.

Her er tips, der kan hjælpe jer med at afstemme jeres forventninger til hinanden, inden hele familien tager på sommerferie sammen.

 

6 gode råd til sommerferien

  1. Forventningsafstem med din partner før feriestart
  2. Vær nysgerrig og åben og optaget af at forstå, hvad din partners ideer, ønsker og perspektiver er
  3. Hav fokus på det, som er godt og positivt
  4. Planlæg også alenetid/kærestetid til jer to
  5. Vær åben over for kompromiser
  6. Brug PYT-knappen, når/hvis det alligevel ikke går som forventet, eller det øsregner i dagevis

 

Undgå at blive skilt efter sommerferien

Tal fra Danmarks Statistik og internationale studier viser, at skilsmisseraten efter sommerferien er den højeste.

De fleste par, som er udfordret før sommerferien, håber at sommerferien vil løsne op for de fastlåste mønstre, minimere antallet af konflikter og håber derfor at når de først kommer hjem fra ferie, så er de klar til at starte på en frisk og et helt nyt sted.

At gennemføre en forventningsafstemning er et godt redskab til at forebygge eventuelle skuffelser. Det betyder også færre konflikter i parforholdet, så det er et godt sted at starte, inden ferien begynder.

 

Den gode stemning, begynder allerede hjemmefra

Er du nysgerrig på, hvad netop du og I kan gøre, så læs endelig med her.

 

Forventninger versus realiteter

Inden I tager en snak om forventninger, så overvej med dig selv, hvad du vil. Det hjælper dig nemlig med at prioritere, og du bliver også mere tydelig i forhold til dine ønsker og forventninger. Overvej også om dine ønsker er holdbare, eller er det bedre at føre dem ud i livet på et andet tidspunkt end netop i sommerferien, hvor hele familien er samlet. Slæk eventuelt på krav til, at alt skal stå og gå snorlige, prøv at sænke skuldrene og sige, det går nok, selvom det ikke går efter planen.

 

Hvad er vigtigt for netop dig

Er dine ønsker ufravigelige og skal bare opfyldes, eller er det muligt at gøre tingene på en anden måde, så I ikke står hårdt mod hårdt over for hinanden? Det kan være en god ide at vælge, hvad du synes er vigtigt for dig og holde fast i det. Omvendt er det heller ikke hensigtsmæssigt ikke at turde sige fra af frygt for konflikter og uoverensstemmelser. Det vil også være en god ide at prioritere dine ønsker, det giver et godt overblik over, hvad der er meget vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt for dig.

 

Forventningsafstemning

Læg alle ideer på bordet både voksnes og børns. Lidt som ved brainstorming – alle ideer er lige gode og skal ikke fejes af bordet med det samme, giv tid til at alle kan høres og læg derefter en god plan for, hvad der skal ske. Indgå gerne kompromisser, det viser også jeres børn, at kompromisser er en del af det at være i en familie og i et fællesskab.

 

Evaluer efter sommerferien

Undervejs er det en god ide at tjekke ind hos hinanden om det går som I ønsker, fungerer jeres fælles plan, er der noget der skal slettes, erstattes af noget andet. Alle kommer til orde også børnene, del også med hinanden det I synes er svært og lad alle i familien komme til orde.

Og endelig kan I jo bruge denne erfaring til at planlægge jeres næste ferie sammen – for her har I virkelig samlet værdifuld viden om, hvordan I kan forventningsafstemme og evaluere.

 

Hvis du og I oplever, at det alligevel er svært så klik her og læs, hvad parterapi kan gøre for dig og jer.

 

Rigtig god sommerferie til dig og dine.

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte