Parterapi kan hjælpe til et sundt kærlighedsforhold.

Aldersforskel i parforholdet

Aldersforskel i parforholdet

De færreste løfter et øjenbryn, hvis en ældre mand finder sig en noget yngre kæreste. De fleste løfter et øjenbryn, hvis en ældre kvinde finder sig en noget yngre kæreste.

Læste du artiklen i Berlingske Tidende om aldersforskel i parforholdet? Den handler om sexologen Joan Ørting på 63 år og hendes kæreste Rune 38 år? Et livsbekræftende bevis på, at deres kærlighed ingen alder har.

 

Artiklen gør op med de gængse forestillinger om aldersforskel i parforholdet. Der står;

 

”… for mens en mand godt kan blive ældre med en yngre kvinde,

har omverdenen stadig svært ved at se for sig, at en kvinde kan blive ældre med en yngre mand.”

 

Hvorfor mon det?

Fordi de færreste kan forestille sig, at en yngre mand finder en ældre kvinde attraktiv, men de fleste kan sagtens forestille sig en ældre mand, der finder en yngre kvinde attraktiv.

 

Det er stadigvæk et tabu, og der er en masse fordomme om den store aldersforskel. Er det for pengenes skyld, er det for at bevare følelsen af at være yngre end dåbsattesten, er der noget der mangler? Men hvad nu hvis det risikerer at spænde ben for den helt store kærlighed?

 

Hvad så med fremtiden?

I artiklen svarer Joan Ørting, at det er ikke en samtale, der gør noget godt for parret. De har bevidst valgt at leve i nuet og levere det bedste de har til hinanden ved at gøre sig umage og prioritere hinanden. Hvad der måtte komme, kan der ikke ændres ved, og det må komme og håndteres når og hvis det kommer.

 

Nøglen 

En af nøglerne til et sundt kærlighedsforhold er ligeværdighed. En ligeværdighed der gør, at I hver især anerkender jeres eget værd og ikke sætter den anden op på en piedestal, som partneren hverken kan eller vil leve op til.

I parterapien tales der om ”det bevidste parforhold”. Det forhold hvor hver part kender sit værd og sin værdi og anerkender den andens ditto, hvor parret ikke sætter hinanden højere end sig selv.

Det bevidste parforhold er ikke kun for par, der lever med stor aldersforskel. Det er i lige så høj grad for alle andre par.

Det bevidste parforhold skaber en bedre og mere sund dynamik i relationen, fordi du og I har truffet nogen bevidste til- og fravalg. Der er ikke nogen, der skal leve op til noget og nogen. Du skal ”bare” være dig selv – og det er faktisk mere end godt nok.

En vigtig del af det at være i parterapi er netop at øge selvbevidstheden. En bevidsthed om hvem er jeg og desuden arbejde på at blive bedre til at forstå, hvem er min partner, og hvorfor mon partneren reagerer og siger sådan. Det betyder selvfølgelig ikke, at du og din partner skal være 100 % enige om alt ting, det betyder at I øver jer I at have hinandens sind på sinde.

 

At have hinandens sind på sinde

Hvis du mærker en meget stærk og intens følelse som vrede, skyld, jalousi eller krænkende bemærkninger, så undersøg også hvad der sker hos din partner, hvad mon din partner har på sinde.

De fleste af os er nemlig ret hurtige til at antage, at når partneren reagerer på den og den måde med vrede, surhed, tværhed, så bliver vi også selv vrede, sure og tvære og så ender det ofte i en hårdt mod hårdt kommunikation. I en kommunikation hvor vi ikke længere går i dybden, stiller åbne spørgsmål, spørger ind og viser interesse for partnerens synspunkt. Så bliver kommunikationen hæmmet af forsvar, afbrydelser, angreb, sarkasme og en kommunikationsform der føles som en tennisbold, der bliver returneret benhårdt fra den ene side af nettet til den anden. Det sker når følelsen eller emnet er:

 

U italesat

U realistisk

U bevidst

 

Hvis du derimod lige prøver at fjerne ”U” så dukker der noget helt andet op. Så er samtalen en dialog hvor vi spørger ind til hinanden, føler ligeværd, viser interesse, skaber tryghed for vores partner, tager ansvar for os selv og knytte an til partneren – her er følelsen og emnet kendetegnet ved disse tre nøgleord:

 

1.   Italesat

2.  Realistisk

3.  Bevidst

 

Her italesættes de følelser og tanker der er i spil, I evner at spørge ind til hinanden, er nysgerrige på hinanden og tjekker ind hos hinanden ved at spørge aktivt i stedet for at antage.

 

Har du og I brug for sparring til jeres parforhold, så kontakt mig rigtig gerne på dorte@dortelethpetersen.dk og husk I er altid velkommen til en gratis for samtale på 15 min. for at undersøge om parterapi er noget for jer. Jeg vil glæde mig til at høre fra jer.

 

Du kan læse meget mere om parterapi i indlægget Hvorfor gå i parterapi? Eller følge mig på Facebook, Instagram og LinkedIn.

 

Hvorfor gå i parterapi?

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte