Parterapi om ensomhed - ved Parterapeut Dorte Leth Petersen.

Ensomhed i parforholdet

Ensomhed i parforholdet

 

I selv de mest nære og kærlige parforhold kan du opleve at føle dig ensom i parforholdet.

Når vi er i et parforhold, så har de fleste af os en forventning om, at vi er forbundne, vi hører sammen og vi deler alt med hinanden. Når det ikke sker, så føles det meget pinefuldt og svært, for du lever jo sammen med et andet menneske, så hvordan kan du føle dig ensom – også når I er i samme rum?

Lad mig sige det med det samme, ensomhed kan føles knugende og et meget sårbart sted at være.

Ensomhed kan være en indikator og et tegn på, at der er noget i parforholdet, som I har brug for at sætte ekstra fokus på og undersøge nærmere.

Ensomhed i parforholdet handler som udgangspunkt ikke kun om fysisk adskillelse men i ligeså høj grad –  og måske i endnu højere grad – om en følelsesmæssig afstand til hinanden. Der hvor I føler jer disconnected fra hinanden, selv når I er på en date sammen, og I sidder overfor hinanden og egentlig bare skulle have haft det hyggeligt. Måske oplever I en larmende og altoverskyggende tavshed, og måske sidder du og I tilbage med en følelse af, at der mangler den der udefinerbare men væsentlige samhørighed.

Par i parterapi har fortalt, at det kan føles som et stik i hjertet, en ubehagelig og knugende følelse, der gør fysisk ondt.

 

Årsager til ensomhed

Der kan være rigtig mange årsager til, at du oplever ensomhed i parforholdet. En årsag kan være, at du har oplevet en utryg opvækst, hvor du ofte følte, at du ikke havde mulighed og redskaber til at håndtere utrygge situationer, du følte dig oftere alene og ensom. Det kan også være, at du aldrig rigtig har overvejet, hvad der er vigtigt for dig i et parforhold, hvad er det netop du længses efter, hvornår føler du dig mest set, hørt og mødt.

Til at undersøge hvad din ensomhed kan handle om, så er her et par gode punkter, du kan overveje:

  1. Oplever du, at det er svært at føle dig tæt knyttet til din partner?
  2. Har du tidligere oplevet, at det var let eller svært at føle dig tæt knyttet til din partner?
  3. Har du en følelse af at blive meget utryg, når kommunikationen er dårlig?
  4. Har du og I hemmeligheder for hinanden?
  5. Er I presset på job, studie og i hverdagen og har ikke tid og overskud til hinanden?
  6. Har I stadigvæk fælles ønsker og værdier?

 

Forskellige livsstadier

Igennem livet ændres og forandres vores ønsker, behov og forventninger. De er forskellige, om vi er en familie med småbørn eller to voksne med børn, der er flyttet hjemmefra. Vores ønsker, behov og forventninger til os selv og hinanden vil være forskellige i forskellige livsfaser.

Nogle par fortæller, at de oplever en ensomhed i parforholdet, når den ene i forholdet er i en udviklingsproces personligt, fagligt og jobmæssigt. Den ene har en oplevelse af at stå på sidelinjen og iagttage hvad der sker alt i mens partneren bare drøner derudaf. Parret taler ikke sammen om hvad der sker, bliver hyppigere uenige og oplever skænderier og konflikter.

For at bevare det gode og sunde parforhold, er det vigtigt også at give hinanden plads og mulighed for at udvikle sig. Udvikling af den ene behøver ikke at betyde, at det er en udvikling væk fra hinanden. Det kan også være en udvikling hen mod hinanden – til et mere spændende og givende sted i parforholdet.

Det er vigtigt at italesætte overfor hinanden, hvad der føles svært, hvorfor det føles svært, hvordan føles det svært, og hvad kan vi sammen gøre. Mange oplever det som skamfuldt at tale om ensomhed – for hvad er det, jeg ikke kan, og hvad mangler jeg, siden jeg føler mig ensom i parforholdet?

 

Sådan kommer du fri af ensomhedsfølelsen

Når I har erkendt ensomhedsfølelsen i parforholdet, så kan I begynde at tale om, hvad årsagerne mon er til ensomhedsfølelsen.

Det kræver en åben, ærlig og kærlig samtale med opmærksomhed på hinanden, hvor I spørger ind til hinanden, lytter og anerkender det sagte. Det er et godt sted at starte en samtale på.

Når I tager hul på samtalen, er det vigtigt at italesætte bekymringer og sårbare følelser. Og lige netop der ligger en kæmpe udfordring for rigtig mange – for hvordan gør man? Ofte ender vi med at skændes og anklage hinanden, når det i virkeligheden kan handle om: “jeg er bange for at miste dig i den udvikling, du er igennem”, “hvad kan vi gøre for, at det ikke sker?”

Det kræver en helhjertet indsats, og der skal afsættes tid til at tale sammen om det, der fylder og er sårbart. Måske virker det for jer  –

  • at gå en tur hånd i hånd og tale sammen
  • at stille åbne og nysgerrige spørgsmål for at få mere at vide om hinanden
  • at arrangere overraskelser for hinanden
  • at tale om jeres ønsker og længsler
  • at holde fokus og være opmærksomme på hvordan I får mere nærhed og intimitet

 

Hvis det stadigvæk er svært at håndtere og tackle ensomheden, så kan parterapi hjælpe jer med at få sat ord på følelsen og undersøge, hvad der ligger bag. Som parterapeut har jeg gode erfaring med at hjælpe par i gang med de gode samtaler.

“Guldet ligger i krisen” – det udtryk kender du sikkert. Og der er noget om det. For kriser rummer også en mulighed for at blive bevidst om både hvad udfordringen handler om og for at udvikle jer sammen og dermed skabe et mere sundt og stærkt fundament for parforholdet. En mulighed for at genfinde styrken i parforholdet og skabe et bevidst parforhold med plads til dig, mig og os to.

Du kan bestille her: Tidsbestilling

 

Pas på dig.

Pas på jer.

Kh Dorte