Julen kan stresse dit parforhold
Juletiden er ikke kun fyldt med smil, latter og gode oplevelser. Den er også fyldt med mange forventninger. Listen over alle de hyggelige ting, der skal nås, arrangeres og klares kan være helt uoverskuelig og stresse ikke kun dig men også din partner og hele jeres familie.
En tid med tårnhøje forventninger om ekstra meget hygge, glæde og kærlighed – listen med forventninger kan være både uendelig lang og urealistisk. Ikke italesatte forventninger kan meget let betyde uoverensstemmelser og at julen stresser dit parforhold.
December er også den sidste måned på året, og lige om lidt starter et nyt og dugfrisk år. Et nyt år hvor vi kan have forventninger til os selv og vores partner om at noget skal ændres og laves om. Vi skal blive bedre til at prioritere hinanden, til at tale sammen, være mere sammen med vores børn, til at dyrke mere motion, spise sundt, gå ordentlig tid i seng om aftenen osv.
Det virker allerede fra starten helt uoverskueligt og måske også uopnåeligt i en travl og hektisk hverdag. Er du nysgerrig efter at vide mere om, hvordan du kan styrke dit parforhold, så læs med her.
Styrk dit parforhold i julen
Julemåneden er for de allerfleste en virkelig travl og ofte alt for hektisk periode. Vi ønsker det skal blive en hyggelig, særlig, kærlig og dejlig måned, men for mange ender den i travlhed og en stresslignende tilstand, så hyggen forsvinder som dug for solen.
Det er en god plan at italesætte sine ønsker og forventninger til denne måned. Læg en god og realistisk plan for, hvordan december skal være og indgå kompromiser, så I begge føler jer set, hørt og mødt i jeres ønsker.
Mange familier oplever en december måned fyldt med mange julearrangementer for børn og voksne. Herudover skal der købes julegaver, arrangeres julemiddag og julefrokoster. Det kan meget nemt føles helt uoverskueligt og overvældende. Lav aftaler om hvad der skal ske, hvem der er ansvarlig for opgaven, og hvornår den skal være løst.
Forskning har vist, at det vigtigste ikke er at opgaverne er fordelt fifty-fifty. Det er meget vigtigere, at I hver især føler, at I har et ansvar, og at det er afbalanceret. Det er også vigtigt at være åben over for ændringer i planerne, når det er nødvendigt. Forskningen peger også på vigtigheden af at bakke hinanden op, især hvis I oplever, at den ene af jer føler sig mentalt overbelastet. Det kan I gøre ved enten at tale om det, der udfordrer eller overtage den opgave, som tynger den anden på en uhensigtsmæssig måde.
Men allervigtigst – husk at tjekke ind hos hinanden hver dag, spørg ind til hinanden og når I taler om julen, så prøv at gøre det uden at skulle løse og fixe alting og hinanden.
En stressreducerende samtale
En virkelig god måde at få gang i den stressreducerende samtale er ved at anerkende hinanden, fx med komplimenter. Anerkend din partner for den person vedkommende er og vis taknemmelighed. Mind hinanden om alt det gode, I har sammen, også i en hektisk juletid.
Italesæt over for din partner, når din partner viser dig særlig opmærksomhed. Det kan fx være ved et varmt blik, en berøring eller ved at lade en kærlig bemærkning falde – med en blomst, en kop morgenkaffe eller te på sengen.
Find tid – selvom december er en travl måned for de fleste – til at være sammen bare jer to. Det kan være et par timer en formiddag eller en middag en aften. Det vil hjælpe jer til at huske på hinanden og skabe en god, kærlig og særlig connection mellem jer, hvor I begge to vil føle jer elsket og værdsat.
Den bedste jul
December måned kan også være den tid på året, hvor I skal være sammen med familiemedlemmer, som I sjældent ser. Måske ses I kun den ene gang om året og har ellers ingen kontakt til hinanden. Hvis I bekymrer jer for eller måske ligefrem frygter disse julekomsammener, så tal med din partner og jeres børn om hvad I gør, og hvordan I håndterer, hvis der opstår situationer, hvor I oplever enten at bliver irriteret eller måske kede af noget, der bliver sagt eller gjort. Vær opmærksom på, at det er okay at sætte grænser for, hvordan og hvor længe I vil deltage i familie sammenkomster.
Tal med din partner og børn om hvilke svære situationer der kan opstå, hvordan I aktivt kan minimere negativ tid, og hvordan I kan håndtere negative kommentarer. Alt sammen for at du, I og jeres børn kan føle jer mentalt godt forberedt.
Lad julen være en tid, hvor der også er tid til at slappe af, grine, hygge og indlæg pauser med tid til ro, gode snakke, langsomme morgener, gode gåture i skoven eller ved stranden.
Da julen ofte er en tid med masser af mennesker og aktiviteter, så husk også de gode pauser, hvor du tager dig tid til at tage et par dybe indåndinger for at mærke, hvordan du har det og for at lade spændinger og bekymringer slippe deres tag i dig.
Pas godt på dig.
Pas godt på jer.
Kh Dorte