Overvejer du skilsmisse v/parterapeut Dorte Leth Petersen

Overvejer du skilsmisse?

Overvejer du skilsmisse?

 

Sådan navigerer du igennem en skilsmisse 

Skilsmisse er en kompleks og følelsesmæssig udfordring. Den berører og har stor personlig og følelsesmæssig betydning. I dette indlæg udforsker jeg de forskellige dimensioner af skilsmisse, kommer ind på konflikthåndtering og effektive redskaber til at navigere i et følelsesmæssigt kaos. Indlægget dykker også ned i, hvilke faktorer, der er vigtige i processen og hvordan du kan håndtere kommunikationsproblemer på en god måde.

 

En rejse gennem forandring

At gå igennem en skilsmisse er som at navigere et ukendt farvand. Uanset om det er et valg, du har truffet eller om det er en beslutning din partner eller I begge to er kommet frem til som et resultatet af for mange skænderier, uoverensstemmelser, udfordringer eller utroskab, så er det en krævende rejse ofte fyldt med frustration, forvirring, vrede og sorg over, at drømmen om en familie ikke lykkedes trods mange og ihærdige forsøg.

I 2/3 af alle skilsmisser er det mere en, der går fra den anden, og det kan nemt betyde, at den, der bliver forladt tænker: “Hvad er der galt med mig?” “Jeg så det overhovedet ikke komme”, jeg troede, vi havde det godt, også selvom vi ikke altid var enige”.

 

Følelsesmæssige aspekter af en skilsmisse og et brud

Et af de første skridt i håndteringen af et brud er at anerkende og acceptere, at der følger en masse følelser med. Nogle gange er de forståelige andre gange forvirrende og uforståelige. Men de er der, og det er vigtigt at acceptere, at det er sådan du har det lige nu. Det kan være en følelse af sorg over tabet af et partnerskab og livsvidne, måske også en vrede over de mange misforståelser eller svigt og en kæmpe frygt for alt det ukendte, der følger med på en kompleks og følelsesmæssig rejse.

Prøv at give plads til alle dine følelser, også dem, du helst ikke vil være ved eller synes er mindre acceptable. De er der, og prøv at acceptere dem som en del af den proces, du går igennem. Hvis du krampagtigt forsøger at benægte dem, kan det være mere vanskeligt at håndtere dem på en god måde.

 

Kommunikation er nøglen til heling

En vigtig faktor i håndteringen af en skilsmisse og et brud i relationen, er kommunikation. Det lyder jo et eller andet sted ikke særligt nemt, netop fordi kommunikationen kan være max udfordret og en af hovedårsagerne til bruddet. En åben og ærlig kommunikation også selvom det kan være udfordrende at kommunikere under så intense følelsesmæssige omstændigheder er afgørende for at opbygge en bedre fremtid fremadrettet for alle parter. Især når der er børn involveret.

 

Børn og samværsaftaler

Når I som par og forældre går fra hinanden er det vigtigt at finde ud af en masse praktik om jeres børn, hvor mange dage jeres barn/børn skal bo hos hver af jer.

Så overvejer du skilsmisse, er det vigtigt at tage en samtale om, hvordan samværet med jeres barn/børn skal være. En aftale om samvær skal altid være til barnets bedste. Der findes ikke noget standardsamvær, men det vil altid være sådan, at barnet har ret til samvær med begge sine forældre uanset forældremyndighed.

Når I taler om samvær skal der tages hensyn til barnets alder, behov for samvær, afstanden mellem jeres hjem og hvordan dagligdagen bedst kan hænge sammen, og er der søskende skal der ligeledes tages hensyn til deres aldre samt hvordan ferier arrangeres.

Det er vigtigt, at barnet har en god relation til begge sine forældre, og jeg anbefaler, at der er kontakt og samvær med jer begge to.

Der findes ikke en universel løsning, det er op til jer som forældre at finde frem til den ordning, som fungerer bedst for jer. Det er også ofte sådan, at barnets behov ændrer sig over tid, når det bliver ældre og den samværsordning I aftaler nu, vil ofte være en, der forandrer og ændrer sig over tid i takt med, at barnet udvikler sig. Det er ikke en statisk aftale for hele jeres barns opvækst.

Vigtigt er at holde fokus på at skabe og give masser af kærlighed, tryghed og omsorg til jeres børn.

Forskningen har vist, at børn i skolealderen trives godt med en deleordning, hvorimod der kan være andre hensyn at tage til de helt små og mindre børn.

Nogle forældre finder selv ud af at lave en aftale, hvor ofte og hvordan samværet skal være, hvem der er bopælsforælder og hvem der er samværsforælder. Andre forældre oplever, at det er nødvendigt at henvende sig til Familieretshuset for at få hjælp til at udforme en aftale for at få samvær og økonomiske forpligtelser på plads. Andre igen bruger parterapi/skilsmisserådgivning som et værktøj til at håndtere den nye, svære og udfordrende situation og få talt det vigtigste igennem.

Skilsmisserådgivning bruges af mange par til at få talt ud og få et bedre udgangspunkt til et nyt liv og en ny form for samarbejde, der handler om det bedste for fælles børn. Et brud i en relation med børn handler om et farvel til parforholdet og et goddag til forældresamarbejdet.

 

Selvudvikling i kølvandet på en skilsmisse

Er det overhovedet muligt, tænker du måske? Det er der ikke noget enkelt svar på, men til trods for stor smerte og massevis af udfordringer, der kan synes helt uoverskuelige, så kan skilsmisse også være en mulighed for, at begge parter kan lande et bedre sted end i et konfliktfyldt og opslidende parforhold. For er parforholdet fyldt op med konstante og evindelige konflikter, skænderier og uoverensstemmelser, så slider det parforholdet op.

En krise er et vendepunkt i livet. Et vendepunkt som giver mulighed for at overveje og reflektere over dit liv – hvad ønsker du dig nu og i fremtiden, er der områder, du ønsker at ændre på, er der områder i dit liv, som trænger til mere fokus og kærlighed. Her vil terapi være en god støtte i udviklings- og forandringsprocessen.

 

Overvejer du skilsmisse – en ny begyndelse

Skilsmisse og et brud i relationen markerer en afslutning på noget, der var. Noget, I  havde sammen, byggede op sammen, troede på sammen, planlagde sammen, drømte om sammen. En dør lukkes i, og samtidig åbnes en ny dør til nye muligheder. Det kan forståeligt nok forekomme helt uoverskueligt, og det er også, som det skal være.

Det tager tid at komme igennem en eksistentiel krise, og i den tid er det vigtigt at give sig selv lov til at være i de følelser, der dukker op, om du er ked af det, såret, vred, sorgfuld, skuffet, føler dig magtesløs og hjælpeløs. Ved langsomt, men sikkert at arbejde sig igennem krisen med selvomsorg, accept, forståelse, åben og ærlig kommunikation, vil der på et tidspunkt være plads til at fokusere på dig og din egen personlige vækst; en udvikling eller forvandling til en mere autentisk og tilfredsstillende fremtid?

Det vil være vigtigt at håndtere en skilsmisse med så stor empati og respekt som muligt for alle involverede parter, for at kunne bevæge sig hen mod en ny begyndelse og et nyt liv, som måske føles mere i overensstemmelse med den, du er.

 

Skilsmisserådgivning

Skilsmisserådgivning vil handle om:

  • hvad vil det sige at komme godt igennem en skilsmisse?
  • hvordan kan du håndtere de svære følelser?
  • hvordan kan du bedst muligt tage dig af dig selv og dine børn?

 

Det vigtigste er, at du sørger for at tage ansvar for dig selv og tager dig af det, der fylder hos dig, arbejder bevidst med dig selv, så har du sat gang i en vigtig og eksistentiel udvikling.

Oplever du at jeres situation er svær at håndtere og ønsker at blive guidet gennem konflikter og få redskaber til at håndtere kommunikationsproblemer på en god måde så klik her og læs mere om skilsmisserådgivning.

Du kan også booke en tid her. 

 

Pas godt på dig.

Pas godt på jer.

Kh Dorte