Parterapi

Om parterapi

Parterapi er for jer, der ønsker og søger en forandring og en bedre connection i jeres parforhold. Som oplever, at I har en udfordring og måske en smerte i parforholdet, som I ikke ved, hvordan I skal håndtere.

Jeg arbejder med par der har ubalance i parforholdet, uklar og utydelig kommunikation, manglende lyst, konflikter og utroskab. Desuden arbejder jeg med tilknytning i voksenlivet, mindreværd, dynamikker og mønstre i relationer.

Jeg arbejder altid ud fra jeres tilgang til nærhed, tryghed, seksualitet, udvikling og værdier.

Hvorfor parterapi?

I parterapien er det vigtigt at identificere de følelser, der er i spil, modulere dem så de bliver tydelige og give dem et forståeligt udtryk.

Måske har I oplevet utroskab i jeres forhold. Udover at det føles som en massiv tillidsbrist, er utroskab forbundet med store følelser som både tab af tillid, smerte, vrede, angst og sorg. Utroskaben påvirker også  mer- og mindreværdet hos begge parter.

Der kan være rigtig mange årsager til utroskab. Nogle par oplever utroskab, fordi de står midt i en livskrise, hvor de tager deres liv op til evaluering og tænker.. ”er det virkelig det her liv, jeg skal leve de næste mange år?”.

Ofte er utroskab et resultat af en uforløst konflikt i parforholdet. Et symptom på at noget i parforholdet ikke længere fungerer.

Måske er der ikke længere nogen form for intimitet og nærhed i forholdet. Alt er gået op i praktik og dagligdag. Dagligdagen er fyldt med både dårlig kommunikation, magtkampe, misforståelser og konflikter, som ender med at begge føler sig adskilt og ikke forbundet med  hinanden.

For nogen er årsagen til utroskab en længsel efter spænding, erobring og jagten på nyt.

For andre er utroskaben en slags hævn over ikke længere at føle sig set i parforholdet.

I terapien er det derfor vigtigt at skabe et rum, hvor der er plads til en åben og ærlig kommunikation. Et rum hvor I begge frit kan tale om jeres følelser, længsler og bekymringer. Min rolle er at hjælpe jer med at reflektere over egne følelser og handlinger og give en indsigt i de dynamikker og mønstre der er i spil i parforholdet.

 

 

Hvad sker der i parterapien?

Terapien handler om at sætte ord på følelserne, fortælle hinanden hvad der sker, når I føler jer følelsesmæssigt overvældet, forladt, ked af det, utrygge, usikre. Giver I hinanden tid og plads til at udtrykke jer eller kæmper I på ord? 

I kriser som utroskab er der tre klassiske reaktionsmønstre:

  • Begge er opsøgende i forhold til konflikten
  • Den ene er opsøgende og den anden trækker sig fra konflikten
  • Begge trækker sig fra konflikten, giver op og lever parallelle liv
 

Uanset hvilket reaktionsmønster du eller I har, er det et sårbart og ikke hensigtsmæssigt sted at være for nogen af jer.

Hvilke mønstre har I med jer?
I parterapien vil I opleve, at jeg arbejder med de tanker, følelser, handlinger og mønstre I har med jer for at afklare hvad de gør ved jer og derefter arbejde med konkrete redskaber og værktøjer.

Et af de redskaber jeg arbejder med er mentalisering og non-mentalisering. I konfliktsituationer mister vi nemlig ofte evnen til at reflektere over det der sker og dermed også evnen til at forstå både ens egne og partnerens oplevelser og følelser af situationen.

Det fortrolige rum
I terapien vil I opleve, at jeg som parterapeut er lyttende, støttende, empatisk, nysgerrig og aldrig dømmende. Jeg skaber et fortroligt rum, hvor der er plads til at udforske jeres personlige oplevelser af, hvad der er svært i jeres relation netop nu.

I terapien ”holder jeg rummet”, og det gør jeg ved at have fokus på jer, jeres dynamik og hjælpe jer med at forholde jer åbent og accepterende til de tanker og følelser, der måtte dukke op, både hos jer selv men også hos hinanden.

Hvad får I ud af at gå i parterapi?

I lærer at sætte ord på jeres ønsker, følelser og behov. I lærer om vigtigheden i at lytte og spørge ind til hinanden for dermed at undgå misforståelser og konflikter. I lærer hvordan I kan skabe tryghed, nærvær og intimitet i jeres relation.

 

Forståelse og empati

I parterapien vil I opleve at I får en større forståelse og mere empati for hinanden.

Når vi ikke taler sammen, eller når vi har en uklar og utydelig kommunikation, så sker der ofte det, at vi bevæger os følelsesmæssigt væk fra hinanden. I stedet for at spørge ind til hinanden begynder vi i højere grad at antage, hvad partneren tænker og føler og handle ud fra det.

 

Nysgerrighed på hinanden

Min erfaring er, at netop der hvor nysgerrigheden til hinanden forsvinder, der hvor vi antager, og tror vi kan tankelæse den andens ønsker og behov, der hvor lysten til at spørge ind til den anden forsvinder lige netop der, er parforholdet på overarbejde. Det er vigtigt at være nysgerrige på hinanden ved at spørge interesseret ind til den anden.

 

Er du pleaseren i jeres parforhold?

Pleaseren er den der ”oversamarbejder” i forholdet. Den der går på ”æggeskaller” for ikke at vække f.eks. partnerens vrede. Den der glatter ud.

Måske genkender du, at din partner eller dig selv trækker sig væk, når tingene går i hårdknude? måske søger ind i et andet rum for at slippe væk fra uroen?

I parterapien hjælper jeg jer med konkrete teknikker til, hvordan I kan tale sammen og italesætter jeres ønsker og behov på en god, sund og hensigtsmæssig måde.

 

Mentalisering og non-mentalisering

I parterapien arbejder jeg også ud fra mentalisering og non-mentalisering.

Mentalisering er der, hvor vi kan reflektere over hvilke følelser og tanker, der ligger til grund for en bestemt adfærd. Det handler også om at kunne se situationen fra et andet menneskes perspektiv.

Non-mentalisering er, når en intens følelse som f.eks. jalousi, angst, skyld, vrede eller tab bliver aktiveret. Non-mentalisering er, når vi ikke er gode til at mentalisere, når vi mister fokus på os selv og den anden, fordi vi bliver så overvældede af den intense følelse, at vi mister overblikket.

Der kan så også ske det, at vi i situationen automatisk tænker ”jeg ved jo, hvad du tænker” og handler derefter.

Situationen og konflikten bliver fastlåst, argumenterne kører i ring, og vi kører med rundt i ringen.

Når mentaliseringen fungerer, så er vi gode til at lytte, aktivt spørge ind til hinanden og støtte hinanden og dermed også gode til at regulere vores egne følelser.

 

En personlig udviklingsrejse

Mange par fortæller, at parterapien også er en personlig udviklingsrejse. Den opleves som en rejse i større selvindsigt, empati og forståelse for egne og andres reaktioner, en bedre og mere respektfuld kommunikation – også om alt det der er svært og sårbart.