Soloterapi
Om soloterapi
Soloterapi er for dig som oplever en livskrise, traume, angst, sorg, depression, stress, mindreværd, ensomhed eller måske problemer med dine relationer til andre.
I terapien vil du opleve, at der er plads til, at du kan udtrykke alle dine følelser og tanker. Jeg vil som terapeut skabe et rum, hvor du finder ro og føler dig tryg og mødt lige netop der, hvor du er.
Hvad lærte du mon som barn?
Den individuelle terapi arbejder ofte ud fra, hvad du har med dig – det kan være, at det viser sig at være vigtigt at tale ind i, hvornår de voksne klappede af dig, da du var barn og syntes du var super dygtig og hvornår du bestemt ikke følte dig set eller elsket, som den du var.
… Nogle gange kan vi opleve, at vi har en masse skyld og skam med os fra vores opvækst, og at den kan hæmme os i at leve det liv, vi fremadrettet ønsker at udfolde og leve.
… Nogle gange viser det sig, at vi bærer rundt på et uhensigtsmæssigt mønster, som skaber distance, men vi gør det for at beskytte os selv og for ikke at mærke smerten og længslen.
… Nogle gange er det godt at få hjælp til at finde ud af, hvad er det lige der sker, hvilket mønster føler du dig fanget i – er det et mønster, som måske afholder dig fra at mærke kærligheden.
Roller og mønstre
Vi havner ofte i den samme rolle, når vi føler os pressede eller stressede. Eller det gør vi, lige indtil vi bliver bevidste om, hvad det er, der sker, og hvad der sker med mig?
Måske har du undret dig over, at du i familiemæssige sammenhænge ofte er den stille og lidt indadvendte type. Du føler dig ikke specielt godt tilpas – men når du er sammen med vennerne, føler du dig glad, fri og fuld af energi?
Det kan handle om rigtig mange ting, men nogle gange kan det være rigtigt godt at finde ud af, hvad det lige er, der gør, at vi ”tilpasser os” eller pleaser for at være sammen med nogen bestemte mennesker. Hvorfor er det ikke nok bare at være dig?
De mønstre og reaktionsmønstre vi lærte og brugte i barndommen kan også præge, hvordan vi forholder os til andre i vores voksenliv, og hvordan vi forholder os til vores partner.
Vi gentager ofte selv uhensigtsmæssige mønstre, fordi det føles trygt og velkendt – også selvom det mønster ikke længere er hensigtsmæssigt eller gør noget godt for os. Det kan være virkelig svært at slippe ud af et mønster, som ikke længere er godt uden den rette hjælp.
Skygger
Den individuelle terapi kan også omhandle skyggesider, dvs. sider af os selv, som vi ikke rigtig vil være ved, og derfor ofte ser hos andre.
Det kan være, du oplever, at du går rundt med en slags ”maske” på, når du er ude blandt andre, fordi du oplever og føler, at det at være dig ikke er nok og tilstrækkeligt. Det kan også være, fordi du får en følelse af ikke at være god nok, klog nok, smuk nok eller – listen kan være uendelig lang…!
Vi har også alle positive skygger. Det er de sider, vi rigtig gerne selv vil have, men som vi ikke tror, vi har, og derfor projicerer over på andre. Det er faktisk sådan, at vi har selv disse egenskaber, men vi har bare endnu ikke integreret dem i os selv.
Terapien kan hjælpe dig med at håndtere disse, hvilke har du mon og hvad handler de egentlig om hos dig?
Selvværd og mindreværd
Selvværd er følelsen af at være god nok – lige meget hvad. Du oplever en følelse af, at du har værdi, som den du er, og tør være den du er. At der er brug for lige netop dig.
De fleste af os har oplevet og kender til følelsen misundelse. Vi er ikke særlig stolte af den, gemmer den helst langt væk, men når den er der, så fylder den ofte rigtig meget. Vi bliver måske også skamfulde over følelsen, fordi vi et eller andet sted har lært, at det er en grim følelse og derfor skal den gemmes godt og grundigt væk.
Men hvad nu hvis den er svær at gemme væk, og hvad nu hvis den følelse faktisk vil fortælle dig noget godt, noget som du kan lære af?
Det er oftest en følelse af, at det er alle de andre, der har noget, som jeg ikke har. Det kan handle om, at vi ikke føler vi er gode nok, smukke eller kloge nok, ikke tilstrækkelige nok både i forhold til vores egne forventninger, vores partner og i alle mulige andre relationer.
Det dræner så meget for energi og opleves som at være mindreværd – i terapien vil vi tale ind i,
Hvornår har du den følelse?
Hvad gør den ved dig?
Hvordan har du det, når den dukker op, er det i bestemte situationer og hvad gør du så oftest?
I terapien arbejder vi hen til, at du skal stråle i dit eget lys og fokusere på det og der hvor du er og har det bedst, der hvor du giver mest til dig selv og til andre. Lige netop der hvor du føler dig som et helt menneske.
I terapien arbejder vi med redskaber til, hvordan du får større kærlighed og empati for dig selv, hvordan du kan tale pænt, opmuntrende og kærligt til dig selv. Ære den du er.
For at føle os som hele mennesker skal vi lære at elske os selv, som dem vi er. Måske kender du spejløvelse hvad siger du til dit eget spejlbillede, når du står op om morgenen…?
Citat fra Joan Ørtings bog ”Elsk dig selv og bliv elsket”
” It is not what you are doing,
It is who you are being,
that what gives results”
Citat er fra The Landmark Forum